Vecka 26

25 fulla veckor har gått. 15 kvar. Eller nåt sånt. ☺ Jag var inte riktigt beredd på att det var ny vecka idag, men jag fick en påminnelse 😉
 
Barnet 
Barnet är ca 23 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 810 g i början av veckan och ca 930 g vid veckans slut. Barnet kan andas in och ut och tränar sig genom att fylla lungorna med fostervatten. Ögonen är färdigbildade. Barnet reagerar med högre puls när det hör ljud, det börjar även reagera på beröring runt denna vecka.
 
 
Mamma
Magen växer rejält och en del kvinnor får hudbristningar, s.k. striae gravidarum, som ser ut som blåskimrande linjer. Hudbristningarna beror sannolikt på hormoner och det hjälper inte att smörja in magen med dyra krämer eller oljor. Ofta kliar det rejält om huden brister, du kan lindra det genom att smörja in magen med en mjukgörande kräm. En del kvinnor får även hudbristningar på brösten, låren och stussen. Hudbristningarna kommer att blekna då du inte längre är gravid. Blodcirkulationen tar hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att ditt hjärta och dina njurar jobbar extra hårt. Det är dags att boka in dig/er på mödravårdscentralens föräldrautbildning om ni inte redan har gjort det.
 
 
Partner
Tänk på att regelbunden motion är bra för både dig, den blivande mamman och barnet. Föreslå gärna att ni går ut på en promenad tillsammans eller att ni utför någon annan fysisk aktivitet som inte är allt för krävande.
 
 
0 kommentarer publicerat i
Taggar: Graviditet